Ruta 8 Cerdanya Estanys de la Pera des de Pollineres (continuació Ruta 5 ó 6)

Nivel dificultad: 
Alto
Distancia: 
47.60km
Tiempo: 
4h/8h
Pendiente máxima: 
19.70%
Ascensión acumulada: 
1 563m
Ciclabilidad: 
100%rural
Características: 
pueblos auténticos
posibilidad de baño
bonitos paisajes
cultural
Ruta familiar
Grupos
ruta larga
árbol monumental
vistas panoràmicas
rural

A partir de les rutes 5 i 6, els més intrèpits, a l’arribar a Les Pollineres heu de seguir per la pista que puja als estanys de la Pera. Aquesta ruta requereix un nivell més alt, tant fisic, com d’habilitat amb la bicicleta, però és molt recomenable per l’encant del seu paisatge. També podeu estacar la burricleta i seguir a peu pel sender núm. 1 de la Xarxa de Senders fins arribar als estanys.

Els anys de la postguerra van ser durs per a tothom i la gent d’alta muntanya no en va ser pas una excepció. Tot i així en terra de fronteres hi havia la possibilitat de poder arramassar alguna coseta extra fent el contraban, portant el fardo. L’extraperlo era molt variat, podien carregar des de tabac, fins a blondes, puntilles, pebre, vellut, televisors... Passar el fardo era molt arriscat, estava penat fins i tot amb la presó, però els joves intrèpits davant les penúries que els tocava viure, no s’ho pensaven dues vegades.
És difícil d’imaginar la cruesa amb la que s’havien d’enfrontar. Els “fardaires” no reposaven, fos estiu o hivern havien de córrer per aquestes muntanyes amb el fardo a l’esquena. Torb, gel i neu fins la faixa, nits crues que dificilment oblidaran. I els carrabiners, que a voltes feien els ulls grossos, però d’altres, els hi feien passar magres.
Experts en camins de muntanya, també hi havia els passadors; que van salvar moltes vides en una intensa circulació clandestina de persones pel Pirineu. Primer en sentit França, gent de dretes que fugien de la guerra civil, després d’esquerres que fugien del franquisme, posteriorment a la inversa, volien travessar a Catalunya, homes i dones d’arreu, sobretot jueus que fugien de l’europa nazi amb diferents destinacions. Experiències molt intenses i dures que encara resten a la memòria.